Koken voor de kleine gast

Een beleefd kind dat mooi blijft zitten aan tafel en alles met smaak opeet: dat is de droom van élke ouder. Het is helaas niet altijd evident om de zogenaamde ‘fishstick-generatie’ te plezieren met een gezonde en gevarieerde keuken. Gelukkig zijn er enkele tips die een groot verschil kunnen maken in het tafelmoment met je kinderen.

 

Presentatie is het sleutelwoord.

Kinderen eten met hun ogen. Voordat ze ook maar één hap geproefd hebben, roepen ze al dat ze het niet lusten. Dit kun je vermijden door het eten zo mooi mogelijk te presenteren.

 

Enkele ideeën:

  • Serveer puree als bolletjes ijsroom (gebruik de ijsschepper).
  • Maak gebruik van cupcake-papiertjes om bv. gehaktballetjes in te serveren.
  • Gebruik cookie cutters om boterhammen uit te steken, bv. in de vorm van een dinosaurus.
  • Rijg fruit of groenten aan spiesjes.
  • Snij ‘moeilijke’ groenten als knolselder of raapjes in frietjes en bak ze zo in de oven.

 

Doe het zelf

Kinderen houden van hamburgers, chicken nuggets en fishsticks. In plaats van ze de take-away versie aan te bieden, kun je ook zelf aan de slag gaan met kwaliteitsvolle ingrediënten. Paneer stukjes kip of vis zélf met panko (grof paneermeel) en kneed hamburgers van lekker gehakt. Je kunt je kinderen vragen om hierbij te helpen: niet enkel leerzaam, maar ook een plezierig moment samen in de keuken.

 

Hou het sober

Wat volwassenen ervaren als stijlvol, is voor kinderen gruwelijk. Werk je gerecht zeker niet af met peterselie of andere fijngesneden kruiden, kinderen houden niet van die groene vlekjes in hun eten. Daarnaast serveer je alles best naast elkaar, zodat de afzonderlijke ingrediënten elkaar niet raken op het bord. Dat maakt het voor een kind overzichtelijker.

 

Keuzes maken

Geef je kind het gevoel dat het kan kiezen. Schep niet zo maar vanalles op hun bord, maar vraag op voorhand of ze de komkommer in ronde plakjes of in staafjes willen. Moet het vlees gesneden worden of doen ze dit liever zelf? Hoeveel aardappelen willen ze? Moet de saus op de pasta of ernaast? Het zal lijken of ze zelf controle hebben en daardoor gaan ze minder snel moeilijk doen.

 

Verstop de groenten

Kinderen die groenten haten, kun je op slinkse wijze om de tuin leiden. Groenten kunnen ‘verstopt’ worden op verschillende manieren.

  • Maak een gemixte tomatensoep, waar je uiteraard ook wortels, selder, prei en eventueel paprika in hebt verwerkt.
  • Snij groenten zeer fijn (doe dit eventueel met de keukenrobot) en meng ze met gehakt. Rol er gehaktballetjes van en bak ze mooi goudbruin. Gebruiknooit meer dan 50 % groenten, anders vallen de balletjes uit elkaar.
  • Kook aardappelen samen met wortels, knolselder en eventueel nog andere groenten. Pureer tot een egale massa zonder stukjes. De roerzeef/passe-vite is hiervoor een zeer handig instrument.
  • Geef je kind heerlijke smoothies, waarin ook groenten gemixt zijn (bv. appel/ wortel/selder of rode biet/sinaasappel/banaan).

 

Lekker zoet

Een dessertje is een mooie manier om je kind te belonen voor goed gedrag aan tafel. Hou het uiteraard verstandig en kies niet elke avond voor een suikerbom als pudding of ijsroom.

Enkele leuke alternatieven:

  • Een banaan in plakjes met sprinkeltjes erover.
  • Een ‘boterham’ van plakjes granny smith met een dun laagje pindakaas ertussen.
  • Gegrilde plakjes verse ananas met opgeklopte room.
  • Zelfgemaakte waterijsjes van vers fruitsap.
  • Zet kleine kaasjes (type Petit Gervais) met een stokje of lepeltje erin in de diepvries. Zo kunnen ze het nadien als ijsje eten.
  • Dompel druiven of ander fruit voor de helft in gesmolten, pure chocolade en laat opstijven.

 

Op restaurant

Als je je kinderen wil laten wennen aan het restaurant-gebeuren, begin je best zo vroeg mogelijk. Neem je baby of peuter niet onmiddellijk mee naar sterrenzaken, maar kies voor kindvriendelijke etablissementen: in de zomer kun je bv. naar een brasserie met terras en speeltuin.

Zo hou je het gezellig voor iedereen:

  • Kies een strategisch gelegen tafel, liefst in een hoek met een bank tegen de muur, zodat je kind niet zomaar kan weglopen.
  • Hou het tafelgebeuren kort. Bestel in het begin enkel een hoofdgerecht, later kun je eventueel langer blijven zitten.
  • Blijf rustig. Focus je op het kind, praat ermee en reageer niet de hele tijd gestresseerd. Trek je niet te veel aan van de andere mensen in het restaurant. Als kinderen merken dat jij als ouder plezier hebt, willen ze daar deel van uitmaken.
  • Neem eventueel wat papier en kleurpotloden of ander klein speelgoed mee tegen de verveling.
  • Vraag aan de ober om het kindergerecht samen met jouw voorgerecht te brengen, zodat je kind niet moet wachten.
  • Je hoeft niet altijd te kiezen voor het kindermenu. Als je het vraagt, wil de chef zeker ook een kinderversie maken van een gerecht dat op de grote kaart staat.