Nostalgie in de keuken

In de moderne keuken hebben we weinig geduld. We combineren fulltime jobs met een gezin, een druk sociaal leven en allerhande hobby’s. We maken gebruik van hoogtechnologische hulpmiddelen die alles voor ons hakken, malen en garen. Van keukenrobot tot stoomoven, je zou denken dat we voor alles een oplossing hebben. Maar er zijn van die kleine ergernisjes waar we niet altijd raad mee weten. Dan is het goed om eens een kopje koffie te gaan drinken met je oma, want die weet wél raad.

  • Groene groenten blijven mooi groen als je een flinke schep zout toevoegt aan het kookwater en géén deksel op de pan legt tijdens het koken.
  • Met de havermouthype hebben we er allemaal wel eens last van: een aangekoekt steelpannetje … Melk heeft nu eenmaal de neiging om snel aan te branden. Je kunt dit vermijden door je pannetje eerst uit te spoelen met koud water en er dan - zonder eerst af te drogen - de melk in te doen.
  • Oeps … de soep is te zout! Laat een rauwe aardappel meekoken tot deze gaar is. Ze zal overtollig zout absorberen.
  • Pannenkoeken worden veel luchtiger als je aan het beslag een scheutje bruiswater toevoegt. Je kunt dit ook doen met bier.
  • Snij taart met een heet mes (dompel het even onder in kokend water), dan krijg je mooie gelijke stukken. Zeker bij ‘zachte’ taarten als puddingtaart of ijstaart komt deze tip goed van pas.
  • Rol citroenen met je handpalmen heen en weer over het aanrecht (goed duwen) voor je ze opensnijdt. Zo komt er meer sap vrij. Je kunt ze ook enkele seconden opwarmen in de microgolfoven.
  • Om aardappelen niet te laten overkoken, kun je een klein klontje boter toevoegen aan het kookwater.
  • Een eitje pellen gaat makkelijker als je ze na het koken meteen spoelt onder koud stromend water. Hoe verser het ei, hoe moeilijker het te pellen valt.
  • Hoe weet je of de vis nog vers is? Druk er eens in met je vinger: als je vingerafdruk blijft staan, is de vis niet meer vers.
  • Heb je uien of knoflook gesneden? Spoel je handen metéén onder lauw water, dan verdwijnt de geur onmiddellijk.
  • Gooi oud brood niet weg. Maak er paneermeel van of gebruik het voor verloren brood.